kasztany i zoledzie

Dokarmianie to nie tylko humanitarny gest pomagający zwierzętom przetrwać zimę, ale również ograniczenie szkód w uprawach leśnych. Ułatwiony dostęp do karmy umożliwia zwierzynie przeżycie najcięższego okresu, ale też odciąga ją od podgryzania młodych drzewek i zapobiega niszczeniu pól uprawnych leżących w pobliżu lasów. Dlatego zwłaszcza  dziki są dokarmiane  w tzw. w pasach zaporowych, które mają ograniczać szkody wywołane żerowaniem wśród upraw rolnych. Kasztany są przysmakiem danieli, żołędzie lubią dziki i sarny. Trzeba jednak pamiętać, że  właściwe dokarmianie to prawdziwa sztuka, nie można tego robić na własną rękę.

Na naszym podwórku kasztany i żołędzie na pewno się zmarnują, a robiąc porządki wyrzucimy je lub spalimy. Warto zatem spożytkować je jako paszę dla zwierząt.

Kasztany i żołędzie można przynosić do sali Nr 106.

Zachęcamy do zaangażowania się w akcję.

 

 

Początek strony